Den ultimative guide til styrketræning | Sådan kommer du i gang med at styrketræne

Hvis du godt kunne tænke dig at begynde på at styrketræne, er du landet det helt rette sted. Vi betegner nemlig denne artikel som den ultimative guide til styrketræning. Artiklen byder blandt andet på en introduktion til de mange fordele ved styrketræning. Derudover indeholder artiklen tips og tricks til, hvordan du bedst muligt kommer i gang med at styrketræne, og hvordan du får mest muligt ud af din indsats.

Indrømmet… Styrketræning kan være rigtig hårdt og lettere modbydeligt, mens det står på, men der er SÅ mange fordele ved at styrketræne, at der nærmest ikke er nogen undskyldning for ikke at bide pinslerne i sig. 

Hvis du endnu ikke er helt overbevist om, hvorvidt styrketræning er noget for dig, så tør vi godt garantere, at det bliver du, så snart du læser nedenstående afsnit, der indeholder de største fordele ved styrketræning. 

Fordele ved at styrketræne

Fordele ved styrketræning

Fordelene ved at styrketræne er både tungtvejende og mange. Med henblik på at gøre afsnittet her så overskueligt som overhovedet muligt for dig har vi valgt at præsentere de – i vores øjne – største fordele, der er forbundet med styrketræning, via en punktopstilling: 

 • Din krop holdes stærk og i god form, hvilket blandt andet fører til, at du får lettere ved at udføre alverdens fysiske gøremål i din dagligdag.
 • Styrketræner du et par gange i ugen, minimeres risikoen for smerter i ryg, nakke og så videre. Dette skyldes blandt andet, at mange styrketræningsøvelser påvirker kropsholdningen positivt, og en god kropsholdning minimerer risikoen for kropssmerter.
 • Styrketræning vedligeholder din muskelmasse, hvilket er centralt i forhold til at føle sig stærk og sund. Mange begynder allerede at miste muskelmasse i 30’erne, og en aftagende muskelmasse har desværre bare en masse negative følgevirkninger. Ved at styrketræne jævnligt vil du undgå disse.
 • Styrketræning forebygger overvægt og livsstilssygdomme, som følger heraf. Udover den åbenlyse sundhedsmæssige fordel, der er forbundet med at være slank og i god form, vil du formentlig også få et bedre selvværd, hvis du opnår den krop, som du ønsker. Et mål, som styrketræning kan være midlet til at opnå.
 • Forebygger et fald i stofskiftet
 • Gavner dit humør. Når du dyrker motion, kommer pulsen op, og der frigives endorfiner, og du opnår noget, der minder om en lykkefølelse. Netop derfor bliver mange deciderede afhængige af at træne; det giver nemlig altid en rigtig rar følelse i kroppen og sindet, når det er overstået.
 • Du kommer til at sove bedre. Motion fører til fysisk udmattelse, og er man fysisk udmattet, sover man ganske enkelt bedre. Bedre søvn fører til mere overskud, så det er en rigtig sund spiral.
 • Dit kolesterolsniveau påvirkes på en hensigtsmæssig måde.

Hvordan kommer jeg i gang med at styrketræne?

Er du nu overbevist om, at styrketræning er noget for dig?

Ja, det tænkte vi sgu nok. 

Lad os derfor kigge lidt nærmere på, hvordan du kommer i gang med at styrketræne. 

I vores øjne er der fire steder, hvor det oplagt at praktisere styrketræning. 

Det ene sted er i dit hjem, det andet er udenfor ved en af de mange træningsstationer, der er opsat i Danmark, det tredje er i et fitnesscenter, mens det fjerde er i et crossfitcenter. 

Sådan kommer du i gang med at træne i hjemmet

Selvom du på nuværende tidspunkt måske ikke aner noget som helst om styrketræning, skal dette forhold ikke afholde dig fra at begynde på at hjemmetræne med styrke som det primære fokus.

Al den viden, du har brug for, for at få nogle sublime hjemmetræningssessioner er nemlig inden for din rækkevidde.

Fedt, ikke? 

På internettet vil du kunne finde et utal af fine introduktioner til alverdens styrketræningsøvelser, som du vil kunne lave i hjemmet, og hos Fitnesshelp.dk har vi faktisk også skrevet en lang guide til hjemmetræning. 

I denne guide finder du nogle rigtig fine introduktionsvideoer, hvori en række styrketræningsøvelser, der er perfekt egnede til hjemmetræning, demonstreres.

Læs vores guide til hjemmetræning her

Som du vil kunne se i denne guide, er det muligt at styrketræne i hjemmet både med og uden udstyr. 

Hvis du har store ambitioner om at forøge din muskelmasse og opnå en muskuløs krop, er vores anbefaling at investere i udstyr, der vil kunne maksimere effekten af bryst-, triceps- og biceps-øvelser, men som sagt er udstyr ikke noget must for at styrketræne i hjemmet.

Når det er sagt, anbefaler vi dog alligevel ALLE at investere i en træningsmåtte, og det skyldes ganske enkelt, at rigtig mange styrketræningsøvelser i hjemmet er gulvøvelser, og her kan en træningsmåtte altså øge komfortvenligheden væsentligt.

Sådan kommer du i gang med at styrketræne udendørs

Som bemærket tidligere vil det være muligt for dig at komme i gang med at styrketræne ved at besøge en af de mange udendørs træningsstationer, du finder alverdens steder i Danmark.

At styrketræne ved disse er naturligvis mest tiltalende i de varme måneder; her kan ulempen dog være, at der ved visse stationer vil være lidt kamp om pladserne, da de typisk er ret populære, hvorfor du risikerer ventetid.

Ikke desto mindre er vores anbefaling, at du – hvis du er et udemenneske der gerne vil styrketræne – sætter dig ind i, hvorvidt der befinder sig nogle træningsstationer i nærheden af dig; til den mission vil Google stensikkert kunne hjælpe dig. 

Hvis det viser sig, at der befinder sig et par stationer i nærheden af dig, så besøg disse og kig nærmere på de maskiner, der hører til de enkelte stationer. Via disse besøg vil du hurtigt blive bevidst om, hvilke træningsstationer der passer bedst til dine træningsønsker og -behov. 

På mange måder elsker vi konceptet med disse udendørs træningsstationer. Det er indiskutabelt en stor fordel, at man får frisk luft, mens man træner, da frisk luft øger følelsen af velvære. 

Træerne gror dog ikke ind i himlen, når det kommer til de udendørs træningsstationer.

Og hvorfor så ikke det?

Jo, det skyldes, at vi desværre lidt for ofte støder på maskiner ved disse stationer, der er utilstrækkelige i forhold til forbrugerens behov. Rigtig mange af maskinerne giver ikke for alvor et stort afkast, hvilket særligt hænger sammen med, at belastningen som regel er betinget af ens egen kropsvægt, og det er desværre bare ikke alle, der udfordres tilstrækkeligt med egen kropsvægt som belastning.

Sådan kommer du i gang med at styrketræne i et fitness- eller crossfitcenter

En rigtig stor fordel ved både fitness- og crossfitcentre er, at i den slags centre er tilgængeligheden af styrketræningsudstyr altid rigtig, rigtig høj. Det betyder, at muligheden for at lave mange forskellige øvelser altid vil være til stede i rigtig høj grad i sådanne centre.

Hvis du gerne vil i gang med at styrketræne i et fitness- eller crossfitcenter, anbefaler vi, at du sætter dig ind i, hvilke centre der befinder sig i nærheden af dig. 

Vælg herefter det center, der prismæssigt, størrelsesmæssigt, rygtemæssigt og geografisk bedst muligt imødekommer dine krav og forventninger. 

Som regel vil det som ny i et center være muligt at få en gratis prøvetime med en instruktør, der vil kunne vise en rundt i centret og introducere en for en række øvelser, som vil være relevante for en i forhold til de resultater, man ønsker.

Hvis du er nybegynder inden for styrketræning, kan det i den grad anbefales, at du tager imod tilbuddet om en sådan prøvetime. 

Når man styrketræner, er det nemlig vigtigt, at man udfører øvelserne korrekt, hvis man vil undgå skader og have den maksimale effekt ud af øvelserne. Du vil i den grad kunne øge chancen for, at du kommer til at udføre dine styrketræningsøvelser korrekt, hvis du hjælpes godt i gang af en fagperson. 

Et lille ekstratip

Uanset om du ønsker at påbegynde din styrketræningskarriere i dit hjem, udendørs eller i et center, vil du på YouTube kunne finde inspiration til en masse spændende øvelser. 

Der er lavet meget godt videoindhold relateret til styrketræning på denne platform, så giv dig hellere end gerne i kast med at søge viden og inspiration derinde. 

I den forbindelse er det værd at nævne, at det vil være en fordel at søge med engelske termer, da langt størstedelen af det gode styrketræningscontent er på engelsk.

Styrketræningsprogram – skal du have et?

Nogle mennesker foretrækker at træne frit og uden noget fast program, som de skal overholde. Hvis du er et sådant menneske, er det naturligvis helt fair, og så skal du selvfølgelig ikke have et styrketræningsprogram.

Hvis du derimod er et menneske, der ved, at du får udført klart mest, hvis du har en struktureret plan at følge, bør du nok overveje at sammensætte et styrketræningsprogram. 

Hvordan dit program bør se ud, afhænger 100 % af, hvilke resultater du ønsker at opnå med din træning, og i hvilken form du befinder dig i. Ligeledes afhænger programmets udformning af, hvor mange gange du kan nå at træne i løbet af en uge. 

Hvis du tilmelder dig et motionscenter, vil du formentlig kunne få assistance af en personlig træner i forhold til at udforme et træningsprogram, der matcher dine behov og forventninger. 

En anden mulighed er naturligvis at søge hjælp online. Her vil du kunne støde på en række prædefinerede programmer, som du vil kunne tilgå gratis. 

Du vil også kunne støde på en række personlige trænere, som – mod betaling – vil kunne udforme et træningsprogram skræddersyet til dig. 

Din kost er naturligvis også vigtig

Hvis du vil maksimere effekten af din styrketræningsindsats, er det vigtigt, at du også – i et vis omfang i hvert fald – tilrettelægger din kost på en måde, så din krop får, hvad den har brug for.

Hos Fitnesshelp.dk er vi eksperter i træning og motion, men desværre ikke kost og ernæring. 

Derfor ønsker vi heller ikke at levere en lang prædiken om kosten; vi maler dog gerne med den brede pensel og kommer med et par fornuftige generelle råd omkring kost og styrketræning.

Kulhydrater og protein er vigtigt

Hvis du vil have mest muligt ud af din træning, er det en god idé at indtage kulhydrater samt proteiner i timerne før og efter et træningspas.

Proteinerne er vigtige i forhold til at opbygge kroppen og muskelmassen, mens ‘kulhydrater’ kan oversættes til ‘energi’, og uden energi er man altså bare ikke meget værd til en træningssession.

Selvom vi anbefaler, at du indtager føde inden et træningspas, er det også centralt for os at understrege vigtigheden af ikke at overspise. Hvis du indtager for meget føde inden træning, risikerer du en udspilet mave og en doven krop samt et træt sind. Derfor er vores anbefaling, at du indtager et let måltid omkring 1-2 timer, inden træningen går løs.

Dette måltid kan eksempelvis være:

 • En skive brød med ost og skinke
 • En banan samt et glas mælk
 • Et æble samt et glas juice
 • Havregrød.

Som sagt bør du også indtage føde, når du er færdig med dagens træning. Hvis du kan koordinere din træning, så denne efterfølges af aftensmaden, er alt perfekt. Hvis ikke, går det bestemt også, så længe du sørger for at få et fornuftigt måltid relativt kort efter endt træning. 

Mad efter endt træning må meget gerne indeholde en del protein samt lidt kulhydrater, så du atter kan få fyldt energilagrene op.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top