Indholdsfortegnelse
Hvad er hvilepuls, hvor høj eller lav skal den være, og hvordan måler man den? Kan man træne sig til en bedre hvilepuls? Du finder svarene på alle dine spørgsmål i denne artikel, hvor vi dykker ned i emnet.
Når hjertet trækker sig sammen og pumper blod ud i kroppen på dig, vil dine blodårer udvide sig. Når det sker, kan man mærke sin puls. Pulsen er derfor et udtryk for, hvor hurtigt eller langsomt hjertet slår.
Er man i god form, vil man typisk have en lavere puls, fordi hjertet er stærkere og derfor kan pumpe mere blod ud i kroppen ved hvert hjerteslag. Er man derimod i mindre god eller dårlig form, vil man ofte opleve en højere puls, da hjertet skal arbejde hårdere for at få blod rundt i årene.
Hvad er hvilepuls?
Din hvilepuls er antallet af slag, som dit hjerte slår i minuttet, når du er rolig og afslappet. Som det fremgår af navnet, er det altså ikke din puls når du løber, er stresset eller ophidset, men når din krop er i hvile.
Hvad er en normal hvilepuls?
En normal puls (hvilepuls) ligger på mellem 60 og 90 hjerteslag i minuttet. Pulsen kan dog også ligge på mellem 40 og 100 og stadig betragtes som normal.
Hvilepulsen hos mænd vil typisk ligge omkring 60 til 80 slag i minuttet, imens den hos kvinder vil være 70 til 90 slag i minuttet.
Er man i god form, hvis hvilepulsen er lav?
Det er ikke helt forkert at konkludere, at man er i god form, hvis ens hvilepuls er i den lave ende. I takt med at man får trænet sin krop og dermed også hjertets evne til at pumpe blod ud i kroppen, bliver hvert eneste hjerteslag mere effektivt. Når man er i god form, vil hjertet kunne sende mere blod ud i kredsløbet ved hvert enkelt slag, og derfor kan det nøjes med at slå færre slag i minuttet.
Hvilepulsen kan altså godt bruges som indikator for ens generelle form. Dog kan man ikke nødvendigvis sammenligne med naboens, mors eller løbemakkerens puls, for hvilepulsen er individuel.
Hvordan måler man sin hvilepuls?
Der er flere måder, hvorpå man kan måle sin hvilepuls. Det nemmeste – men også det dyreste – er med et pulsur, som helt automatisk kan give dig data om din puls. Det er dog ikke nok blot at aflæse tallet på uret, for hvis det er din hvilepuls, du er ude efter, skal du naturligvis også hvile dig imens.
Mangler du et pulsur, kan du se vores bud på de bedste ved at trykke på knappen nedenfor.
Medmindre man har brugt hele natten på at stikke af fra klovne i mareridt, vil hvilepulsen være mest retvisende først på dagen, inden kroppen for alvor er kommet i gang. Vil man måle sin hvilepuls, er det derfor bedst at gøre det om morgenen, gerne inden du er stået ud af sengen, da man typisk er mest afslappet her.
Du kan også måle din hvilepuls udelukkende ved brug af et ur. Find din puls det sted på kroppen, hvor det er lettest for dig – det er typisk nemmest på halsen eller håndleddet.
Placer lange- og pegefinger på den pulserende blodåre og sæt så uret i gang, så det kan tælle til et minut. Imens uret tæller ned, skal du tælle antallet af pulseringer. Når der er gået et minut, har du talt til din hvilepuls.
Kan man træne sig til en lav puls?
Ja, det kan man godt. Hjertet er en muskel og ligesom det er tilfældet med overarmene, benene eller andre muskelgrupper i kroppen, vil styrken øges, når musklerne bliver udfordret. Hvis du knokler løs på en crosstrainer eller et løbebånd, vil dit hjerte pumpe hurtigt få at få blod ud i kroppen. Jo mere du træner, des bedre vil dit hjerte blive til at få blodet sendt videre ud i kredsløbet.
Et trænet og stærkere hjerte vil kunne få mere blod pumpet ud i blodårene ved et enkelt slag, end hvis hjertet ikke er trænet og i form. Når hjertet bliver mere effektivt, kan det nøjes med at slå færre gange i minuttet, hvilket resulterer i en lavere hvilepuls.