Fedtprocent

Fedtprocent – Sådan måler du din fedtprocent

Din fedtprocent skal helst ikke være for høj, men hvor stor en procentdel af din krop må egentlig være fedt, før det giver anledning til bekymring? Bliv klogere på hvordan man måler sin fedtprocent, og hvilket niveau den helst skal ligge indenfor. 

Fedtprocenten angiver, hvor meget fedt der er på din krop. Fedtprocenten må ikke være for høj, da du i så fald vil være overvægtig, men den må heller ikke være for lav, da du ellers vil være undervægtig. 

Vi har alle brug for fedt på vores krop, men hvor meget eller lidt fedt vi har, er bestemt ikke ligegyldigt.  I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du finder frem til din fedtprocent, ligesom du kan aflæse i vores tabeller, om din fedtprocent er for høj, lav eller helt tilpas. 

I det følgende vil der optræde affiliate-links. 

Hvad skal min fedtprocent være?

De officielle anbefalinger omkring fedtprocent afhænger af dit køn og din alder. Kvinder har generelt en højere fedtprocent end mænd, og derfor kan man ikke direkte sammenligne fedtprocenter imellem kønnene. 

En kvinde på 30 år skal have en fedtprocent på mellem 21 og 33 procent, imens en mand i samme aldersgruppe skal ligge mellem 8 og 19 procent.

Nedenfor finder du to skemaer for henholdsvis kvinder og mænd, hvorpå du kan aflæse, hvilken fedtprocent du helst skal have.

Fedtprocent-skema for kvinder

 

AlderUndervægtigNormalOvervægtig
Svært overvægtig
20-39 årUnder 21%21 – 33%33 – 39%
Over 39 %
40-59 årUnder 23%23 – 35%35 – 40%
Over 40 %
Over 60Under 24%24 – 36%36 – 42%
Over 42 %

Fedtprocent-skema for mænd

 

AlderUndervægtigNormalOvervægtigSvært overvægtig
20-39 årUnder 8%8 – 19%19 – 25%Over 25%
40-59 årUnder 11%11 – 22%22 – 28%Over 28%
Over 60Under 13%13 -25%25 – 30%Over 30%

Hvordan måler man fedtprocent?

Fedtprocent er en god indikator for kroppens sundhed, hvorfor det giver god mening at måle andelen af fedt. Desværre er udfordringen, at det ikke nødvendigvis er så simpelt at finde frem til fedtprocenten.

På laboratorier og andre forskningssteder benytter man avancerede røntgenscannere til at måle fedtprocenten. Disse er dog ikke tilgængelige for os almindelige mennesker. Der findes dog en række alternativer, som dog alle har ulemper.

Måling af fedtprocent med bioelektrisk impedans

Bioelektrisk impedans lyder kompliceret, men kogt helt ned betyder det egentlig bare, at man måler hvor nemt eller svært svag elektrisk strøm har ved at passere gennem kroppen. 

Man ved, at muskler, knogler, væske og fedt ikke har samme ledeevne overfor elektricitet, og derfor kan man estimere fedtprocenten ved at sende strøm igennem kroppen. Du mærker ingenting – bare rolig!

Vil du måle din egen fedtprocent derhjemme, er denne metode den nemmeste og mest præcise metode. Det kræver dog, at du investerer i et apparat, som kan måle for dig.

Fedtmålere kommer i mange prisklasser, og typisk er det sådan, at du får de mest præcise målinger, jo dyrere apparatet er. Det er dog sjældent nødvendigt med en 100% korrekt måling, hvorfor du sagtens kan vælge en billigere løsning, hvis du ikke er villig til at spendere alverden.

Du kan fx vælge en badevægt med indbygget fedtmåler. Badevægten bruges nøjagtigt som en almindelig badevægt, men fordi der er små elektroder på vægten, kan den også måle din fedtprocent. 

Tryk nedenfor og se udvalget af fedtmålere til brug derhjemme.

Vægt til måling af fedtprocent

Måling af fedtprocent ved hudfoldning

Med en særlig tang kan du måle tykkelsen på underhudsfedtet på bestemte kropsdele. 

Du får nogenlunde samme nøjagtighed med denne metode, som du gør ved bioelektrisk impedans, men da det kan være svært at foretage målingen alene, er denne metode ikke altid at foretrække. 

Fedttang

Alternativ til måling af fedtprocent

Hvis du er nysgerrig efter at kende din fedtprocent, fordi du vil vide, om du er overvægtig eller undervægtig, kan du også benytte andre metoder til at finde svar. 

Hvilken sundhedsmæssig betydning har en for høj eller lav fedtprocent?

Det er hverken godt at have for høj eller for lav en fedtprocent, da begge dele kan have en negativ effekt på din sundhed. 

Er du undervægtig med en lav fedtprocent, kan du opleve hormonelle forstyrrelser, fordi kroppen ikke kan producere nok hormoner. En kvinde med lav fedtprocent kan risikere, at menstruationen udebliver, fordi kroppen ikke længere kan producere tilstrækkeligt af kønshormonet østrogen.

En lav fedtprocent øger risikoen for hjertekarsygdomme og knogleskørhed, og man vil også typisk opleve, at immunforsvaret svækkes, så man oftere blive syg.

Er din fedtprocent for høj, kan du ligeledes forvente en lang række bivirkninger, som man ellers gerne vil undgå. En høj fedtprocent er ofte ensbetydende med en høj vægt, hvilket giver en øget belastning på knogler og led. Risikoen for åreforkalkning er desuden større end hos end normalvægtig, fordi der er mere fedt i blodårene, hvis man har en for høj fedtprocent. 

En høj fedtprocent bidrager til en øget risiko for mere eller mindre samtlige livsstilssygdomme som fx; hjertekarsygdomme, diabetes, kræft og slidgigt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top